
Historien bakom Åsundens Bryggeri
I november 2010 bjöd företaget som jag jobbar på middag med ölprovning. Magnus som höll i provningen avslutade det hela med att säga att man faktiskt kan brygga sin egna öl hemma. Då skrattade jag och sa att det hade jag gjort för ett antal år sedan men resultatet då var något odrickbart som fick hällas ut.
Jag kunde dock inte släppa tanken helt att göra ett nytt försök så jag beställde hem en halvfärdig sats som blandas med vatten och jäst. Döm av min förvåning så blev det riktigt gott! Därefter tog jag ytterligare ett steg och köpte eget malt, humle och jäst, även detta med gott resultat. Sen var det bara att köra igång. I mars 2011 ansökte jag om att starta eget företag och redan i augusti lanserades min första öl Asundi på systembolaget. (Namnet Asundi kommer av att sjön Åsunden hette så på 1300-talet.) Lanseringen blev lyckad, det var kö utanför systemet och mina 95 första öl tog slut på bara nio minuter.
Jag har ansökt om att sälja ytterligare två sorter på systemet, en Asundi ljus 5% och en Börjes Barley Wine 10%. Troligtvis finns dom till försäljning i början av mars. Jag har även inlett ett samarbete med ett hårdrocksband i Göteborg som heter Doomdogs. Vi håller på att titta på ett öl med en etikett som kommer att saluföras under deras namn. Förhoppningsvis lanseras denna till sommaren.
För närvarande är jag ett mycket litet företag och kan inte försörja mig på min tillverkning men vi får se vad framtiden har i sitt sköte…
Niklas Rydberg
Källarbryggarmästare
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar